Surdej
250 g rugmel
4 dl vand
½ tsk. salt
2 spsk. honning
2 spsk yoghurt
Dag 3
125 g rugmel
2 dl. vand
Rør ingredienserne sammen til en grød i en skål, læg film over, prik et par huller i filmen, og lad den stå på køkkenbordet. Rør i den et par gange om dagen
På 3. dagen kommes resten i og dejen står yderligere et par dage til den bobler.
Rugbrød med kerner - 2 brød
Fordej
500 g surdej
250 g knækkede rugkerner
50 g hørfrø
150 g hvede- eller fint speltmel
5 dl lunkent vand
1 spsk. salt
1½ spsk honning
Bland det hele og lad det hæve med et fugtigt klæde over til dagen efter
Brøddej
Fordejen plus:
1100 g groft rugmel
3 spsk salt
1½ spsk maltsirup eller honning
9 dl vand
Ælt grundigt på maskine i 10 min.
Tag 500 g dej fra og læg den i køleskabet.
Fordel dejen i formene og tryk den pænt glat.
Prik mange huller i dejen med en strikkepind - meget vigtigt!
Lad brødet hæve ca. 30% i ca. 4 - 6 timer Prik igen med strikkepind!
Bag brøddene ved 170 grader i 1 time og 45 min. Tag brøddene ud af formene og bag yderligere i 15 min. uden form.
Pak brøddene ind i viskestykker og put i plastposer til dagen efter.
|